Ze względu na to, iż dieta MIND oparta jest na założeniach diety śródziemnomorskiej i DASH oraz posiada dużą liczbę badań potwierdzających jej prozdrowotny wpływ na zdrowie, może mieć ona zastosowanie nie tylko w prewencji chorób neurologicznych, na co wskazuje nazwa tej diety, ale również będzie zapobiegała chorobom sercowo-naczyniowym i innych chorobom cywilizacyjnych (np. cukrzycy typu 2, otyłości, nadwadze, nowotworom). Szczególnie polecana jest również osobom pracującym umysłowo, a także żyjącym w stresie czy też podejmującym intensywny wysiłek fizyczny. Może być skuteczna w celu usprawnienia funkcjonowania układu nerwowego w tym w poprawie pamięci i koncentracji. Skorzystają z niej również osoby starsze, w przypadku których ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Alzheimera, Parkinsona, demencji czy innych zaburzeń poznawczych) jest znacząco wyższe w porównaniu do osób młodych.
Osoby z cukrzycą i innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej
Dieta MIND opiera się przede wszystkim na pełnoziarnistych produktach zbożowych, a także orzechach, nasionach, roślinach strączkowych, warzywach które dzięki dużej zawartości błonnika spowalniają wchłanianie glukozy, a także stabilizują jej stężenie we krwi. Produkty te zawierają również duże ilości składnika mineralnego jakim jest magnez, biorący udział w metabolizmie składników odżywczych w tym węglowodanów i tłuszczów. Dzięki bogactwu przeciwutleniaczy zawartych w zielonych warzywach liściastych, a także owocach jagodowych, dieta ta stanowi prewencję powikłań neuropatii (uszkodzenia nerwów obwodowych – zaburzenia czucia), retinopatii (uszkodzenie siatkówki oka), nefropatii (choroby nerek), które z dużą częstotliwością dotykają osoby chorujące na cukrzycę. Chronią one przed stresem oksydacyjnym, który powstaje w przypadku stale utrzymującego się wysokiego stężenia glukozy we krwi. Taki stan doprowadzić może do uszkodzenia naczyń krwionośnych oraz komórek nerwowych. Zastosowanie zasad diety śródziemnomorskiej pozwala również zapobiegać wystąpieniu chorób sercowo-naczyniowych, na które ryzyko zachorowania w tej grupie chorych jest znacząco wyższe ze względu na towarzyszące zaburzenia lipidowe. Dieta MIND może mieć również zastosowanie w profilaktyce jak i wspomaganiu leczenia insulinooporności, zespołu policystycznych jajników, a także stanu przedcukrzycowego, którym towarzyszą zaburzenia metaboliczne.
Profilaktyka chorób sercowo-naczyniowych
Jedną z zasad tego sposobu żywienia jest wprowadzenie tłustych ryb morskich co najmniej 2 razy w tygodniu. Produkty te zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają działanie przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowe i działają ochronnie na układ krążenia. Wysoka zawartość składników odżywczych (m.in.: fitosteroli, przeciwutleniaczy i błonnika) w tej diecie przyczynia się także do obniżania stężenia cholesterolu we krwi, szczególnie jego frakcji o niskiej gęstości (LDL-cholesterol). Także zalecana w diecie MIND oliwa z oliwek i inne produkty bogate w przeciwutleniacze (np.: warzywa liściaste, owoce, orzechy i nasiona) będą stanowić ochronę przed powstawaniem blaszki miażdżycowej i rozwojem chorób będących jej następstwem np. nadciśnienie tętnicze, zawał serca czy udar mózgu. Dodatkowo, rekomendowany chudy nabiał (mleko i produkty fermentowane), który jest źródłem łatwoprzyswajalnego wapnia bezpośrednio będzie miał wpływ również na utrzymanie odpowiedniego ciśnienia tętniczego krwi co pozwoli uchronić się przed wystąpieniem nadciśnieniem.
Profilaktyka nowotworowa i wzrost odporności
Zielone warzywa liściaste oraz owoce jagodowe, które znajdziemy w tej diecie są produktami bogatymi w przeciwutleniacze m.in.: witaminy E, C oraz polifenole. To właśnie te substancje stanowią barierę ochronną przed wolnymi rodnikami, które powstają w organizmie każdego dnia, a w nadmiarze mogą skutkować powstawaniem komórek nowotworowych. Antyoksydanty również spowalniają proces starzenia i wpływają na poprawę kondycji skóry. W przypadku obniżonej odporności i zwiększonej częstotliwości zachorowań warto zastosować zasady diety MIND, które wspomogą układ immunologiczny w walce z drobnoustrojami. Szczególnie ważnymi składnikami diety MIND, które bezpośrednio wpływają na odporność są polifenole, kwasy omega-3, cynk, oraz fermentowane produkty mleczne, które zawierają probiotyczne bakterie. Związki te wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu przed zakażeniami i stanem zapalnym.
Otyłość i nadwaga
Każda dieta, która będzie opatrzona deficytem kalorycznym będzie posiadała cechy diety redukcyjnej. Jednakże dieta MIND nie zakłada dziennego limitu kalorii do spożycia, w zamian za to ogranicza spożycie produktów niekorzystnych i niesprzyjających utrzymaniu prawidłowej masy ciała (np. słodycze, smażone dania, fast food). Dzięki temu może przyczynić się do ograniczenia spożywanych kalorii, a w konsekwencji do utraty nadmiaru kilogramów w sposób zdrowy i skuteczny. Dieta MIND dodatkowo, dzięki temu, że zawiera znaczące ilości błonnika będzie zwiększała sytość po posiłku, co pozwoli na ograniczenie uczucia głodu. Włókno pokarmowe dodatkowo wpłynie korzystnie na mikrobiotę jelitową, która bezpośrednio oddziałuje na układ nerwowy, a także metabolizm składników pokarmowych.
Podsumowanie
Zastosowanie chociaż części zaleceń diety MIND może przyczynić się nie tylko do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, ale również depresji, cukrzycy, nadciśnienia czy udaru mózgu. Dodatkowo uniknięcie zachorowania na wymienione powyżej jednostki chorobowe pozwoli na dłuższe życie w zdrowiu. Zasady tej diety warto wprowadzić już od najmłodszych lat, by jednocześnie wspierać funkcjonowanie mózgu, poprawiać skupienie i proces uczenia się, a dodatkowo chronić przed wystąpieniem chorób nerwowych w przyszłości.