Dieta Przeciwzapalna
Nie daj się zapaleniu! Sięgnij po dietę wspomagającą leczenie stanów zapalnych. Przygotowana z myślą o osobach zmagających się z chorobami autoimmunologicznymi, w tym np. reumatoidalnym zapaleniem stawów. Bogata w ryby, orzechy, owoce jagodowe, zielone i pomarańczowe warzywa, a także imbir czy kurkumę - przyprawy o silnym działaniu przeciwzapalnym.
RozpocznijZmniejszasz ryzyko zapalenia
Jesteś pod opieką dietetyka
Kształtujesz dobre nawyki
Dostajesz spersonalizowaną dietę
Dbasz o zdrowie i samopoczucie
Stop stanom zapalnym!
To co jemy wpływa bezpośrednio na nasze zdrowie i samopoczucie. Pamiętajmy, że początkowe małe i bezobjawowe stany zapalne, przy złej diecie, mogą się niebezpiecznie nasilać. Włączając do codziennego jadłospisu produkty bogate w antyoksydanty, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne wspierasz organizm w walce z chorobą i pomagasz mu wrócić do pełni sił.
- Kamila, dietetyk Peatera
Przykładowy jadłospis
Obiad
Potrawka z marchewką, brokułem, kalafiorem i kaszą gryczaną
20 min
Śniadanie
Jaja sadzone na groszku i szpinaku
15 min
Kolacja
Fasolka szparagowa w pomidorach z ryżem
15 min
Podwieczorek
Hummus z papryką i sezamem
5 min
Przekąska
Przekąska - borówki, migdały
3 min
Przekąska
Jogurt sojowy z malinami i pestkami dyni
5 min
Drugie śniadanie
Płatki jaglane z kakao i bananem
10 min
Obiad
Pieczony dorsz na czarnym ryżu z warzywami
30 min
Śniadanie
Waniliowy budyń jaglany na mleku migdałowym z truskawkami i orzechami włoskimi
15 min
Kolacja
Makaron ryżowy z grillowanymi warzywami i dynią
20 min
Podwieczorek
Koktajl z ogórkiem, jabłkiem, bananem i kiwi
15 min
Przekąska
Koktajl z brzoskwinią, jabłkiem i bananem
10 min
Drugie śniadanie
Sałatka owocowa z bananem, winogronami, jabłkiem i nasionami słonecznika
10 min
Przekąska
Marchewka z sosem orzechowym
5 min
Obiad
Zupa krem z dyni z granatem
20 min
Śniadanie
Smoothie jaglane detoksykacyjne z ananasem, selerem i ogórkiem
15 min
Kolacja
Sałatka z fasolą białą, burakiem i pomarańczą
25 min
Drugie śniadanie
Sałatka owocowa z kiwi, ananasem i pomarańczą
15 min
Podwieczorek
Płatki gryczane z jabłkiem i migdałami
2 min
Przekąska
Jabłko z masłem orzechowym
3 min
Przekąska
Przekąska - jabłko, czekolada gorzka
2 min
Obiad
Pulpeciki z indyka i jarmużu na puree ziemniaczano - groszkowym
30 min
Śniadanie
Jaja gotowane w pomidorach z cukinią, papryką i awokado (szakszuka)
20 min
Kolacja
Kluski leniwe z kaszy jaglanej
30 min
Podwieczorek
Sałatka warzywna z tofu, pomidorami, rukolą i migdałami
8 min
Przekąska
Koktajl z pietruszką, gruszką, szpinakiem i jabłkiem
10 min.
Drugie śniadanie
Koktajl z marchewką, bananem i orzechami włoskimi
15 min
Przekąska
Przekąska - nektarynka z masłem orzechowym i żurawiną
5 min
Obiad
Łosoś z salsą z awokado na ryżu brązowym
30 min
Śniadanie
Sezamowy twarożek z tofu
5 min
Kolacja
Kanapki z łososiem wędzonym, rukolą, pomidorem i kaparami (bezglutenowe)
5 min
Przekąska
Jogurt sojowy z orzechami nerkowca i figą
5 min
Drugie śniadanie
Płatki jaglane z rodzynkami i jabłkiem
2 min
Podwieczorek
Przekąska - maliny, orzechy brazylijskie
3 min
Przekąska
Sałatka z łososiem, pomarańczą i migdałami
15 min
Obiad
Potrawka z soczewicą, szparagami i kaszą jaglaną
30 min
Śniadanie
Omlet z cukinią i łososiem wędzonym
15 min
Przekąska
Koktajl regenerujący z chili i awokado
10 min
Przekąska
Mus malinowy z awokado i migdałami
10 min
Podwieczorek
Koktajl z marchwią, burakiem i selerem
10 min
Kolacja
Placki z łososia, cukinii i papryki
25 min
Drugie śniadanie
Jogurt sojowy z amarantusem ekspandowanym, migdałami i gruszką
5 min
Obiad
Zupa pomidorowa z łososiem, marchewką i ziemniakami
45 min
Śniadanie
Komosanka na mleku migdałowym z borówkami i orzechami nerkowca
15 min
Kolacja
Sałatka z pieczonym batatem i ciecierzycą
15 min
Podwieczorek
Jogurt sojowy z migdałami i borówkami
5 min
Drugie śniadanie
Płatki quinoa z pomarańczą i orzechami włoskimi
10 min
Przekąska
Sałatka warzywna z awokado, papryką i fasolą
10 min
Przekąska
Przekąska - kaki, orzechy nerkowca
3 min
Obiad
Kotlety z komosy ryżowej i fasoli czerwonej z sałatką z awokado i pomidorków
30 min
Śniadanie
Pudding z tapioki na mleku migdałowym z bananem i owocami leśnymi
20 min
Kolacja
Pulpeciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy w sosie pomidorowym
30 min
Podwieczorek
Kulki amarantusowo-orzechowe
5 min
Drugie śniadanie
Mus z awokado, kiwi i banana
10 min
Przekąska
Koktajl regenerujący z jagodami goji, orzechami brazylijskimi i borówkami
10 min
Przekąska
Spring rolls z ciecierzycą, marchewką, papryką i sezamem
15 min
Jak działa Peater?
-
1.Opowiedz nam o sobie, swoich nawykach i stylu życia
-
2.Wybierz dietę odpowiadającą Twoim potrzebom
-
3.Jadłospis z przepisami online
-
4.Po prostu jedz. Peater zadba o resztę
-
5.Zaznacz swoje treningi. Peater zaktualizuje Twoje menu
-
6.Masz pytania? Porozmawiaj z dietetykiem
Ponad 240 000 osób skorzystało z Peatera
Tomek Wsparcie dietetyka Od lat zmagam się z chorobą autoimmunologiczną. Wiem, że moje samopoczucie w dużej mierze zależy od tego co jem. Próbowałem różnym diet, ale nie umiałem na nich wytrwać. Peater to zmienił. Czuję się znacznie lepiej i jeszcze mogę się skonsultować z fantastycznymi dietetykami!
Natalia Gotowanie dla rodziny Moja mama cierpi na reumatoidalne zapalenie stawów. Od dawna używamy w kuchni składników o działaniu przeciwzapalnym i tych bogatych w antoksydanty. Peater podpowiada nam wiele świetnych potraw oraz pozwala sensownie planować posiłki „przeciwzapalne” dla całej naszej rodziny!
Kacper Ciekawe przepisy Interesuję się tematyką zdrowego odżywiania od bardzo dawna. Wiem jak destrukcyjny wpływ na organizm mają nawet drobne stany zapalne. Dlatego zdecydowałem się na dietę przeciwzapalną. Wiem, że dbam o swój organizm, i wzmacniam odporność. Peater zapewnia mi totalną wygodę i super przepisy!