Protizánětlivá Dieta
Všeobecný zánět je hlavní příčinou většiny chronických nemocí a potraviny jsou z velké části zodpovědné za množství zánětu v těle. Vyber si tuto dietu, pokud chceš předejít tomu, co záněty v těle spouští. Dieta je vhodná při mírných zánětech, ale i při autoimunitních chorobách, včetně revmatoidní artritidy. Budeš jíst převážně ryby, ořechy, bobule, zelenou a oranžovou zeleninu a také zázvor či kurkumu, tedy koření, které mají protizánětlivé účinky.
Začni s dietouReduce inflammation in body
Poradí ti zkušení výživoví poradci
Form better eating habits
Získáš personalizovaný jídelníček přizpůsobený tvým potřebám
Budeš sa cítiť dobre a budeš tak aj vyzerať



Reduce inflammatory triggers with whole foods
What we eat directly affects inflammation levels within the body. Even minor inflammation over time with no side effects in the short term, can have a long-lasting negative impact. For those already with chronic conditions caused by inflammation, controlling diet is key. We’ve developed this plan to lead with foods rich in antioxidants, polyunsaturated fatty acids and minerals
- Ewelina, dietolog Peatera
Przykładowy jadłospis

Obiad
Potrawka z marchewką, brokułem, kalafiorem i kaszą gryczaną

Śniadanie
Jaja sadzone na groszku i szpinaku

Kolacja
Fasolka szparagowa w pomidorach z ryżem

Podwieczorek
Hummus z papryką i sezamem

Przekąska
Przekąska - borówki, migdały

Przekąska
Jogurt sojowy z malinami i pestkami dyni

Drugie śniadanie
Płatki jaglane z kakao i bananem

Obiad
Pieczony dorsz na czarnym ryżu z warzywami

Śniadanie
Waniliowy budyń jaglany na mleku migdałowym z truskawkami i orzechami włoskimi

Kolacja
Makaron ryżowy z grillowanymi warzywami i dynią

Podwieczorek
Koktajl z ogórkiem, jabłkiem, bananem i kiwi

Przekąska
Koktajl z brzoskwinią, jabłkiem i bananem

Drugie śniadanie
Sałatka owocowa z bananem, winogronami, jabłkiem i nasionami słonecznika

Przekąska
Marchewka z sosem orzechowym

Obiad
Zupa krem z dyni z granatem

Śniadanie
Smoothie jaglane detoksykacyjne z ananasem, selerem i ogórkiem

Kolacja
Sałatka z fasolą białą, burakiem i pomarańczą

Drugie śniadanie
Sałatka owocowa z kiwi, ananasem i pomarańczą

Podwieczorek
Płatki gryczane z jabłkiem i migdałami

Przekąska
Jabłko z masłem orzechowym

Przekąska
Przekąska - jabłko, czekolada gorzka

Obiad
Pulpeciki z indyka i jarmużu na puree ziemniaczano - groszkowym

Śniadanie
Jaja gotowane w pomidorach z cukinią, papryką i awokado (szakszuka)

Kolacja
Kluski leniwe z kaszy jaglanej

Podwieczorek
Sałatka warzywna z tofu, pomidorami, rukolą i migdałami

Przekąska
Koktajl z pietruszką, gruszką, szpinakiem i jabłkiem

Drugie śniadanie
Koktajl z marchewką, bananem i orzechami włoskimi

Przekąska
Przekąska - nektarynka z masłem orzechowym i żurawiną

Obiad
Łosoś z salsą z awokado na ryżu brązowym

Śniadanie
Sezamowy twarożek z tofu

Kolacja
Kanapki z łososiem wędzonym, rukolą, pomidorem i kaparami (bezglutenowe)

Przekąska
Jogurt sojowy z orzechami nerkowca i figą

Drugie śniadanie
Płatki jaglane z rodzynkami i jabłkiem

Podwieczorek
Przekąska - maliny, orzechy brazylijskie

Przekąska
Sałatka z łososiem, pomarańczą i migdałami

Obiad
Potrawka z soczewicą, szparagami i kaszą jaglaną

Śniadanie
Omlet z cukinią i łososiem wędzonym

Przekąska
Koktajl regenerujący z chili i awokado

Przekąska
Mus malinowy z awokado i migdałami

Podwieczorek
Koktajl z marchwią, burakiem i selerem

Kolacja
Placki z łososia, cukinii i papryki

Drugie śniadanie
Jogurt sojowy z amarantusem ekspandowanym, migdałami i gruszką

Obiad
Zupa pomidorowa z łososiem, marchewką i ziemniakami

Śniadanie
Komosanka na mleku migdałowym z borówkami i orzechami nerkowca

Kolacja
Sałatka z pieczonym batatem i ciecierzycą

Podwieczorek
Jogurt sojowy z migdałami i borówkami

Drugie śniadanie
Płatki quinoa z pomarańczą i orzechami włoskimi

Przekąska
Sałatka warzywna z awokado, papryką i fasolą

Przekąska
Przekąska - kaki, orzechy nerkowca

Obiad
Kotlety z komosy ryżowej i fasoli czerwonej z sałatką z awokado i pomidorków

Śniadanie
Pudding z tapioki na mleku migdałowym z bananem i owocami leśnymi

Kolacja
Pulpeciki z kaszy jaglanej i ciecierzycy w sosie pomidorowym

Podwieczorek
Kulki amarantusowo-orzechowe

Drugie śniadanie
Mus z awokado, kiwi i banana

Przekąska
Koktajl regenerujący z jagodami goji, orzechami brazylijskimi i borówkami

Przekąska
Spring rolls z ciecierzycą, marchewką, papryką i sezamem
Jak Peater funguje?
-
1.Řekni nám něco málo o sobě.
-
2.Vyber si dietu.
-
3.Začni se svým individuálním jídelníčkem.
-
4.Začni jíst! Peater se postará o zbytek.
-
5.Přidej tvá cvičení. Peater ti upraví jídelníček.
-
6.Potkej se se svým dietologem online.
Přidej se k dalším 240 000 uživatelům Peatera

Tomek Wsparcie dietetyka Od lat zmagam się z chorobą autoimmunologiczną. Wiem, że moje samopoczucie w dużej mierze zależy od tego co jem. Próbowałem różnym diet, ale nie umiałem na nich wytrwać. Peater to zmienił. Czuję się znacznie lepiej i jeszcze mogę się skonsultować z fantastycznymi dietetykami!

Natalia Gotowanie dla rodziny Moja mama cierpi na reumatoidalne zapalenie stawów. Od dawna używamy w kuchni składników o działaniu przeciwzapalnym i tych bogatych w antoksydanty. Peater podpowiada nam wiele świetnych potraw oraz pozwala sensownie planować posiłki „przeciwzapalne” dla całej naszej rodziny!

Kacper Ciekawe przepisy Interesuję się tematyką zdrowego odżywiania od bardzo dawna. Wiem jak destrukcyjny wpływ na organizm mają nawet drobne stany zapalne. Dlatego zdecydowałem się na dietę przeciwzapalną. Wiem, że dbam o swój organizm, i wzmacniam odporność. Peater zapewnia mi totalną wygodę i super przepisy!